Jak wyjechać do Australii? Wiza zwiedzaj i pracuj.

Opowiem w krótki i zwięzły sposób jak wyjechać do Australii na wizę zwiedzaj i pracuj oraz o procesie dostania tejże wizy. Nie jest on najprostszy dla Polaków z racji tego, iż mamy sub-klasę 462, która wiąże się papierkową robotę, egzaminem z języka angielskiego oraz nerwami czy uda nam się wbić do puli 200 szczęśliwców. [aktualizacja: 500 szczęśliwców od 2017 roku].

Paszport na mapie świata
Żródło:http://www.hindustantimes.com/world-news/australia-cuts-stay-of-457-visa-holders-indian-workers-to-be-impacted/story-ELw948aQ6L2b262HSPqkZM.html

Zwiedzaj i pracuj. Work and holiday. Wiza 462 - czyli jak wyjechać do Australii?

Dwie najważniejsze informacje to: program na nowy rok otwiera się zawsze 1 lipca (chyba, że na stronie znajdzie się inna informacja bo np. wypada w sobotę) oraz że jest ich jedynie 200 [aktualizacja na dole!]. Wiem... smutki. 

Niestety dla Polski, jesteśmy w grupie krajów, które mają dużo wymagań, aby na nią wyjechać. 
Stety dla Polski, przed 2014 rokiem nie było w ogóle takiego porozumienia i wyjazd na tą wizę nie był możliwy w - c - a - l - e.
Nieszczęście w szczęściu. 🙌

WYMAGANIA NA WIZĘ 462 - ZWIEDZAJ I PRACUJ:
  • mieć ukończone 18 lat 
  • nie być prawnym opiekunem żadnego dziecka 
  • mieć min. 2 lata studiów 
  • umieć (przynajmniej w stopniu komunikatywnym) angielski 
DOKUMENTY JAKIE TRZEBA ZŁOŻYĆ (podaję te, które ja składałam):
  • Kolorowa kopia paszportu z notarialnym jego potwierdzeniem (nie był tłumaczony, a koszt potwierdzenia to 7 zł.)
  • 2 zdjęcia paszportowe (nie ma o nich nic na stronie, ale przeczytałam na jakimś blogu więc wolałam wysłać w razie wu)
  • Kolorowa kopia dowodu 
  • Kolorowa kopia aktu urodzenia (albo daje się kopię dowodu albo aktu, ale stwierdziłam, że wolę wysłać im wszystko)
  • Kolorowa kopia dyplomu ukończenia stopnia I oraz kopia jego tłumaczenia (teraz skończyłam mgr i od razu wzięłam dyplom po ang)
  • Kopia egzaminu z angielskiego (wybrałam IELTS General Training, uczyłam się do niego sama i zdobyłam poziom C1)
  • Wypełniony formularz aplikacyjny (form 1208)
  • Rachunek potwierdzający posiadanie min. 5000$ AUD na koncie (ok. 14 000 zł.) 
  • Zaświadczenie z Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (letter of approval) 
ILE PIENIĘDZY POTRZEBA? / WYDATKI
  • min. 14 000 zł. (5000$) - na koncie 
  • 1300 zł. (440$) - opłata aplikacyjna 
  • 46 zł. - tłumaczenie dyplomu 
  • 70 zł. - paszport (mój się kończył więc musiałam wyrobić nowy)
  • 750 zł. - IELTS (bez kursu + dodatkowo 150 zł. na dwie książki przygotowujące do egzaminu)
  • 370 zł. - kurier DHL (opcja: dokumenty dostarczone na drugi dzień przed 9:00) 
  • * 35 zł. - międzynarodowe prawo jazdy (po otrzymaniu wizy)
  • * pieniądze na ubezpieczenie społeczne (po otrzymaniu wizy)
Wydaje mi się, że z tego wszystkiego najbardziej bałam się zdobyć zaświadczenie z Ministerstwa Pracy.
Dlaczego?
A no dlatego, że rok temu (2016 rok) wyglądało to strasznie. Zaświadczenia wydawane były od dnia rozpoczęcia programu - 1 lipca. Długa kolejka młodych ludzi stała godzinami aby zdobyć papierek, który wydawany jest tak naprawdę każdemu. Czytałam na blogach, że ludzie koczowali już kilka dni przed! Spali przed budynkiem na zmiany aby być pierwsi. Od tego bowiem zależało dostanie wizy; kto pierwszy ten lepszy. Opisywali niesamowicie zorganizowane logistycznie plany; gdzie, kto i jak będzie jechał z dokumentami aby dotarły do Ambasady Australii w Berlinie. 

W tym roku (2017) było inaczej...
Po pierwsze, zaświadczenia wydawane były wcześniej, już w czerwcu żeby zniwelować kolejki. Dla mnie to była wspaniała informacja. Ponieważ nie jestem z Warszawy mogłabym jechać tam dopiero w dniu ich wydawania, a tak spokojnie wysłałam 3 wnioski, które są do pobrania na stronie Ministerstwa KLIK i mogłam jechać do Warszawy w spokoju i bez kolejki odebrać moje zaświadczenie wydane po 7 dniach. 
Po drugie, przyszła wspaniała wiadomość dla tych co nie byli w puli szczęśliwców 200-stu wiz. 
1 października 2017 otwarto drugą turę składania wniosków o wizy ponieważ zwiększono ich liczbę do 500!
Spieszcie się jeżeli nie udało wam się wcześniej!
Informację o tym ile wiz wydano (czasami aktualizowaną) znajdziemy na stronie Ambasady w Berlinie KLIK.

Życzę szczęścia!

Komentarze

Instagram

Zainteresuje Cię również: